Jedną wysłużoną blachę już mam. Dostałem w prezencie zwrotnym, tzn. prezent się nie przyjął i dostałem z powrotem. Jak już miałem blachę to się zawziąłem i nie mając stolnicy w końcu doszedłem do wprawy w wyrabianiu ciasta na pizzę. Do tego stopnia, że dotychczasowa blacha się nieco zużyła. Jak więc zobaczyłem w aldiku nowiutkie, błyszczące blachy bez śladów odprysków, przypaleń i tłuszczu za 14,99 to do razu jeden egzemplarz znalazł się w wózku. Potem przeczytałem, że blaszka owa przeznaczona jest specjalnie do pizzy mrożonej, ale co tam.
Jak widać na załączonych obrazkach, spód blachy jest pofałdowany, co zapewne ma poprawić obieg powietrza od spodu. Ot, taka innowacja. Ja tam poprzestanę na zwykłej płaskiej blaszce z dziurkami.
Co trzeba przyznać, to uchwyt, który poprawia stabilność trzymania przy wkładaniu i wyjmowaniu, a w połączeniu z grubą rękawicą ochronną (co średnio wpływa na stabilność chwytu okrągłej blaszki), to taki szczegół wydaje się być istotny.
pizza (własnoręczna, nie mrożona) po upieczeniu |
a tak się prezentuje spód pizzy po upieczeniu. W przypadku nietrafionego doboru dodatków i dart`ów pod ręką, się nada. |
Na pizzy mrożonej również wypróbowałem, ale jakichś szczególnych efektów nie stwierdziłem.
Cóż powiedzieć, niby wszystko pięknie, blacha się błyszczy, wypieka, ale nie jest to to samo, co stara wysłużona, sprawdzona blaszka, do której wróciłem szybciej niż by się wydawało...
stara, wysłużona - po trzyletnim okresie intensywnego wypiekania pizzy, blacha z którą się przeprosiłem |
Cena 14,99 PLN, dostępne okresowo w Aldi
Ocena 7/10
Plusy:
- nieprzywierająca powłoka;
- uchwyt
Minusy:
- wypieki jakieś nieoszałamiające. Służy jako blacha rezerwowa przy większej ilości wypieków.
P.S. A ponieważ nie poprzestałem na poszukiwaniach, w celu udoskonalenia produktu finalnego, ostatnio odwiedziłem kamieniarza, u którego nabyłem dwa kawałki granitu. I będzie pizza z kamienia. Ale o tym w następnych odcinkach.
pizza z kamienia? brzmi interesujaco czekam na wpis :)
OdpowiedzUsuńz jakiego przepisu robisz ciasto?
OdpowiedzUsuńGenialny blog, trafiłem tutaj z Wykopu, na pewno będę częściej odwiedzał ;) Może małe AMA na Wykopie? :D
OdpowiedzUsuńprzepis na ciasto oparłem na klasycznym przepisie na chleb włoski nieco go oczywiście modyfikując (zamiast cukru miód, no i bez soli). Dodaję też łyżkę jogurtu, dzięki czemu ciasto jest elastyczne, giętkie po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńMożesz opublikować ten przepis na blogu? :)
OdpowiedzUsuńCiekawy blog. A gdyby tak zrobić własną stronę ?
OdpowiedzUsuńZabodałbyś Autorze jakieś przepisy na pizze, bo wyglądają apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńZrób odcinek specjalny dla Wykopu :)
OdpowiedzUsuńTeż tu trafiłem z wykopu :) Blog ciekawy, będę go odwiedzał przed zakupami.
OdpowiedzUsuń---
http://bezkliszy.blogspot.com
W sprawie pizzy polecam takiego hardkora:
OdpowiedzUsuńhttp://www.mikesenese.com/DOIT/2011/10/awesome-homemade-pizza-broiler-cooked-in-cast-iron-pizza-pan/
Poza tym wpisem jest jeszcze sporo innych o różnych eksperymentach pizzowych. Mega!