Szukaj na tym blogu

niedziela, 8 lipca 2012

Blacha do pizzy. Producent Variobella [Aldi]

Jedną wysłużoną blachę już mam. Dostałem w prezencie zwrotnym, tzn. prezent się nie przyjął i dostałem z powrotem. Jak już miałem blachę to się zawziąłem i nie mając stolnicy w końcu doszedłem do wprawy w wyrabianiu ciasta na pizzę. Do tego stopnia, że dotychczasowa blacha się nieco zużyła. Jak więc zobaczyłem w aldiku nowiutkie, błyszczące blachy bez śladów odprysków, przypaleń i tłuszczu za 14,99 to do razu jeden egzemplarz znalazł się w wózku. Potem przeczytałem, że blaszka owa przeznaczona jest specjalnie do pizzy mrożonej, ale co tam.



Jak widać na załączonych obrazkach, spód blachy jest pofałdowany, co zapewne ma poprawić obieg powietrza od spodu. Ot, taka innowacja. Ja tam poprzestanę na zwykłej płaskiej blaszce z dziurkami.
Co trzeba przyznać, to uchwyt, który poprawia stabilność trzymania przy wkładaniu i wyjmowaniu, a w połączeniu z grubą rękawicą ochronną (co średnio wpływa na stabilność chwytu okrągłej blaszki), to taki szczegół wydaje się być istotny.

pizza (własnoręczna, nie mrożona) po upieczeniu
a tak się prezentuje spód pizzy po upieczeniu. W przypadku nietrafionego doboru dodatków i dart`ów pod ręką, się nada.















Na pizzy mrożonej również wypróbowałem, ale jakichś szczególnych efektów nie stwierdziłem.

Cóż powiedzieć, niby wszystko pięknie, blacha się błyszczy, wypieka, ale nie jest to to samo, co stara wysłużona, sprawdzona blaszka, do której wróciłem szybciej niż by się wydawało...
stara, wysłużona - po trzyletnim okresie intensywnego wypiekania pizzy, blacha z którą się przeprosiłem

Cena 14,99 PLN, dostępne okresowo w Aldi
Ocena 7/10

Plusy:
- nieprzywierająca powłoka;
- uchwyt

Minusy:
- wypieki jakieś nieoszałamiające. Służy jako blacha rezerwowa przy większej ilości wypieków.

P.S. A ponieważ nie poprzestałem na poszukiwaniach, w celu udoskonalenia produktu finalnego, ostatnio odwiedziłem kamieniarza, u którego nabyłem dwa kawałki granitu. I będzie pizza z kamienia. Ale o tym w następnych odcinkach.

10 komentarzy:

  1. pizza z kamienia? brzmi interesujaco czekam na wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jakiego przepisu robisz ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny blog, trafiłem tutaj z Wykopu, na pewno będę częściej odwiedzał ;) Może małe AMA na Wykopie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis na ciasto oparłem na klasycznym przepisie na chleb włoski nieco go oczywiście modyfikując (zamiast cukru miód, no i bez soli). Dodaję też łyżkę jogurtu, dzięki czemu ciasto jest elastyczne, giętkie po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Możesz opublikować ten przepis na blogu? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy blog. A gdyby tak zrobić własną stronę ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabodałbyś Autorze jakieś przepisy na pizze, bo wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrób odcinek specjalny dla Wykopu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też tu trafiłem z wykopu :) Blog ciekawy, będę go odwiedzał przed zakupami.

    ---
    http://bezkliszy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. W sprawie pizzy polecam takiego hardkora:
    http://www.mikesenese.com/DOIT/2011/10/awesome-homemade-pizza-broiler-cooked-in-cast-iron-pizza-pan/
    Poza tym wpisem jest jeszcze sporo innych o różnych eksperymentach pizzowych. Mega!

    OdpowiedzUsuń