Szukaj na tym blogu

sobota, 28 stycznia 2012

Sos Tandoori Curry. Producent: Patak`s. Kupione w Realu.

Pewnego mrożnego listopada 1956r. z przysłowiowymi pięcioma funtami w kieszeni L.G. Pathak - potomek ubogich indyjskich rolników, przybył do Wielkiej Brytanii (po wcześniejszym kulinarnym epizodzie w Kenii, gdzie nie mogąc wytrzymać z tęsknoty za indyjskim żarłem sam zajął się jego produkcją - coś jak nasi emigranci kuchcący bigos, ku olfaktorycznemu przerażeniu niezorientowanych sąsiadów).
W każdym razie nestor rodu Pathaków z powodzeniem, na przestrzeni kilkudziesięciu lat działalności, rozwinął kulinarne imperium w słoikach i tyle tytułem wprowadzenia a zarazem rysu historycznego.


wtorek, 24 stycznia 2012

Camebert mrożony panierowany [Aldi]

Był czas kiedy szerokim łukiem omijałem sery pleśniowe, żurawina też mnie jakoś nie pociągała. Ale człowiek - nie krowa - poglądy zmieni, z jednego wyrośnie, drugiego się nauczy, trzecie doceni. I tak to oto, Żoncia moja niegdyś nauczyła mnie zajadać różne serowe specjały i z czasem przekonałem się do camemberta na gorąco (w fastfoodzie funkcjonowałby pewnie jako hot-cam ;).
Snując się bez przekonania pomiędzy aldikowymi lodówkami w oczy me rzuciło się zgrabne kwadratowe pudełeczko. A że byłem pod wpływem camembertów serwowanych w Ikei (kiedyś opiszę, bo rzecz grzechu warta) zaryzykowałem i kupiłem czteropak serów w panierce. Kosztuje toto 7,99 PLN za cztery sztuki (o średnicy ok. 8 cm).

Fotka poglądowa dla zainteresowanych: